lördag 19 augusti 2017

Gjuter golv

En bild från en jobblunch. Trevligare än att jag tar en selfie när jag står och gjuter, eller hur?

Ja, ni läste faktiskt rätt. Men det är ett väldigt litet parti på typ 1 kvm som dessutom är i en blivande garderob, så jag valde att göra det själv. Det handlar om en tjocklek på 1-2 cm som behöver jämnas ut. 

Utrymmet ni ser är alltså där den gamla trappan gick.

Där gamla trappan tidigare gick ned från kök till källare.

Om jag googlade noga och lusläste baksidan av produkterna innan jag satte igång? Nä, jag gjorde inte det. Orkade inte. Jag bestämde mig för att kompensera med en stor dos självförtroende i stället.


Jag började med att sopa rent, så rent jag orkade sopa.


Sen var det dags att prajma med primer. Jag slängde ihop en godtycklig mix och penslade på och sedan lät torka.

Primer på.


Sen var det dags att mixa betongen. Jag gjorde det i omgångar och för hand. Det var ju bara 1,5 säck jag hade.

Andelen vatten har jag fått lära mig ska vara mindre än en tror - alltid - men jag var medvetet slösaktig med vattnet. Ville ha en riktigt flytande betong för att få det jämnt. Vilken betong jag använde minns jag inte - jag slängde påsen direkt :)

När jag var klar kunde jag konstatera att en åtminstone en säck till hade suttit fint. Jag tror jag åker och köper en till vid tillfälle.

onsdag 16 augusti 2017

Satt upp amplarEna varianten är köpt på Ellos. Det är den enkla och jag fick två sådana av syrran i födelsedagspresent i våras.

Den andra varianten som har två vaggor kommer från eBay!


Jag köpte ett paket med fem rejäla krokar från Clas Ohlson, dessa i längden 8 cm, 5-pack. Det är en rejäl krok som ska hålla kruka, växt, jord och vatten - ganska tungt ändå. Så kroken var tvungen att först ta sig igenom innertaket som bara är en smulig gipsskiva på cirka 2 cm. Efter det tar den fäste i furun ovanför som jag gissade var på 3 cm.

Jag borrade hålet cirka 1,5-2 millimiter smalare än skruven så att den verkligen skulle fästa så jag fick stå och skruva i den ett bra tag med all min kraft. Men den krokarna sitter som berget!

söndag 13 augusti 2017

Strykbräda på bord


Nytt projekt klart!

Jag skruvande bort underredet på strykbrädan.


Sedan skruvande jag på dörrstopp i vit gummi, 65 mm höga/långa från Millers (finns på Bauhaus). Dörrstoppen i det här fallet får fungera som tassar eller kanske ben.

För att kunna använda medföljande skruv så limmade jag dit fyrkantiga distanser i MDF (ca 10 mm tjocka) för att öka borrdjupet. I dessa skruvade jag sedan i dörrstoppen.

Tips: Sätt in ett uttag med timer på den plats där du kommer att sätta in strykjärnet. På min trycker jag på en knapp och så kommer ström i 15 min. Känns tryggt. Min är IP44 och kommer från Schneider.

Ja, svårare än så var det inte. Resultatet är en strykbräda som står stadigt i min "tvättstugeavdelning" i badrummet på arbetsbänken. Ingen ny funktion alltså, men den kan stå framme så att jag inte drar mig för att stryka. Har en tendens att helt enkelt välja ett annat plagg då... Dessutom står brädan betydligt stadigare så här än på sina originalben. Roligare att stryka då.

"Tvättstugeavdelningen"

tisdag 8 augusti 2017

Nordisk Retro i Hammarbyhöjden


I Hammarbyhöjden här i Söderort finns en liten pärla; Nordisk Retro som säljer retromöbler och grejer från mitten av det gångna århundradet. Länk till hemsida HÄR.


De har ingen webbshop eller katalog över möbler de har inne så det är helt enkelt till att besöka det IRL.

Bad Thomas posera lite för att göra bilden lite mer dynamisk. Och titta vilken dynamisk bild.

Det fanns en massa fina möbler här! Även tavlor, lampor, brickor och så vidare. Prislappen är riktigt stockholmsk, det vill säga att en skänk går för sex laxar. Ett blombord för flera krukor låg på 1500.söndag 6 augusti 2017

Årlig takkoll

En mycket välmående vind.

Jag kände mig bra duktigt som pallrade mig upp på vinden i veckan. Där har jag grejer jag behöver/vill spara, men inte egentligen behöver komma åt typ någonsin. Det handlar om grejer som fysiska produkter jag varit med och tagit fram i arbetet, studentmössa, gamla syprojekt, skolböcker och så vidare. Det är ganska meckigt att klättra upp om ni frågar mig och då anser jag mig ändå vara ganska smidig.

Måste forslats in genom fönstret på gaveln.

På vinden ville jag mest kolla till att allt stod rätt till. Jag sopade också lite döda humlor och hittade ett tomt getingbo (euw!). Jag fick upp lite grejer också.

Och så hittade jag en dörr! Minns ni att jag så sent som i förra inlägget pratadeom hur länge jag letat efter garderobsdörrar på Blocket. Så ba' ligger det en i rätt storlek och hängning där uppe. Wow. Ja, den är inte lika tjusig som de jag köpte, men ändå. Var i huset den suttit kan jag inte räkna ut.Sen var jag lite modig och tittade ut på taket. Jag gick aldrig upp och ut utan stod kvar i luckan då jag är rädd för höjder. Därifrån fick jag en bra överblick över skick och mossa. Senare på dagen klättrade jag upp på stege på sidan av huset för att få en blick in i ena rännan. De behöver rensas!

Trädgården snett uppifrån.

Tror det får bli en behandling med Grönfri eller motsvarande. Hoppas jag orkar med detta innan vintern kommer.

Mitt hjärta Alice och jag senare samma dag - helt slut.

fredag 4 augusti 2017

Sekelskiftsdörr garderob

Svårt att få till fin bild en solig dag med trädskugga.

Vet ni hur svårt det är att hitta garderobsdörrar från sekelskiftet med karm på Blocket? Va, va, va?!

Det är, som ni kanske hajat, superdupersällan som de dyker upp där och när de väl gör det så försvinner de fort.

Till min källare behöver jag hela tre dörrar varav två är garderober. Det är lågt i tak och i sekelskiftshus är det högt i tak vilket alltså innebär höga dörrar :/

Nya detaljer.

Men så nu i sommar dök två vackra garderobsdörrar med karm upp på Blocket med rätt hängningar och storlek. Ja, inte nog med att de var rätt, de var superfina också. Det var inte originalskick om en säger så. De här dörrarna var nyrenoverade med ny färg, nya låsskyltar och lås.


De gick inte i kombin fint och jag fick båda för ynka 900:- Hashtag life, alltså. På Nacka Byggnadsvård hittade jag en garderobsdörr med karm, men inte lika fin för 2.500:-


Ena dörren ska skapa en garderob under nya trappan (se tidigare inlägg HÄR) och den andra ska göra detsamma med utrymmet där gamla trappan var.

onsdag 2 augusti 2017

Recension dumplingshaket i Tallkrogen

Vi tog med maten och satte oss på Odlarängen.

Minns ni att jag berättat om att ett nytt take away-ställe öppnat i Tallkrogen? LiZi heter det och det är dumplings och sushi som säljs i ett "hål i väggen" (se tidigare inlägg HÄR). Ja, du kan kliva in och beställa, men att sitta där och äta kommer nog inte många att göra. Tror inte heller att de har rättigheter att sälja alkohol.

För ett tag sedan var jag och Tommy förbi för att testa.


Dumplings är väl det svenskar vet vad det är och därför det som står på fönstret, men jag gissar på att det var gyoza som erbjuds. Jag föredrar gyoza framför dumplings any day of the week. Gyoza är japanska dumplings som kokats och stekts i panna. De får liksom en liten stekyta på ena sidan och de är oljiga. Osäker på om de över huvud taget ångkokas som dumplings, men det kanske någon bara kan fråga.

Servisen var klanderfri och görs på stapplande svenska, men de förstod allt vi ville ha. Vi bad om att få mixa veg, kyckling och nöt i en beställning. Inga problem, ingen extra kostnad.

Till fick vi en "nudelsallad", misosoppa, dumplingsdipp och en rostad chilipasta. Drickan köps till.

LiZi ligger precis bredvid T-Tallkrogen på Viktor Balcks väg och "indiern" på samma gata.

Om det var gott? Om det var gott???!

Har påven en rolig hatt? Skiter älgen i skogen? Sover Dolly Parton på rygg?

Svaret är JA! Ja, på allt. Supergott.

Det enda som fattades var lite färska grönsaker, men let's face it; svenskar är rädda för grönsaker. För svenne fungerar grönsaker endast som dekoration så att stället skulle anstränga sig med grönsaker kommer inte göra denna rätt godare om du är uppvuxen i ett tradionellt svenskt hushåll. Personligen är inte ett mål ett riktigt mål för mig om det inte till en tredjedel består av råa grönsaker, men det är jag det.

Betyg: 5 tallar (av 5 möjliga)

Spara numret i era fåner. Så värt.

Sushi äter jag i regel inte, men får väl testa bara för att :) Återkommer.