torsdag 22 juni 2017


Det finns en otroligt fin och omtänksam man här i Hökis. Han har som tradition att bjuda på julbord i sin närlivs i Veckodagsområdet på julafton. Anledningen är att han själv inte har någon familj och vet att det finns många därute som inte har någon att fira med. Det är så otroligt osjälviskt och fint. Och ja, osvenskt att bjuda på sig själv på detta sätt. Vi svenskar sitter och skäms över vår ensamnhet istället för att dela den med andra och då vara mindre ensamma. Han heter Majid!

Jag och syrran var förbi på morgonpromenaden på julafton 2016 och fikade med glögg och lussekatt. Majid plåtade oss och hundarna. Han presenterade en äldre kvinna vid namn för oss som hjälpte honom duka upp maten till julbordet och var noga med att bjuda in oss även till det.

En rolig grej är att Biggan, min numer avlidna styvfarmor och syrrans farmor som bodde i Skönstaholm, alltid var noga med att gå förbi Onsdagslivs och köpa cigg på väg från centrum. Ja, hon kunde ju köpa ciggen i centrum när hon ändå handlade mat, men hon ville spara det för att få gå förbi och hälsa på Majid som hon gillade så mycket. Syrran minns honom tydligt från barndomen.

Nu har jag fått lära mig via Facebook-gruppen Gubbängen - förort när den är som bäst att han även bjuder på midsommarfest i sin närlivs.

Hashtag hjärta.

onsdag 21 juni 2017

Tillåtet med hund på kyrkogårdar

Gammal bild på Almhöjden som jag tagit.

Men hörni, visste ni om detta: Det är tillåtet att ta med sig hund in på kyrkogårdar nu. Ja, inte visste jag det först min granne och Caesars matte berättade detta när vi var inne med hundarna på just en kyrkogård.

Här minns jag att det faktiskt var den otroliga stenläggningen jag plåtade :)

Det är såklart Skogskyrkogården jag talar om där vi går minst en gång i veckan. Livet blir mer balanserat så (ej skämt). Vi har promenerat där sedan vi flyttade hit. Jag har alltid sett till att hundarna är kissade och bajsade innan vi går in på kyrkogården och vi går aldrig bland gravarna, bara på vägarna/stigarna. Kopplade.Jag har trotsat dels för att det varit en otydlig regel, folk går ju där med sina hundar hela tiden. Dels har jag trotsat för att jag tycker det är fånigt.

Men tydligen har ett nytt beslut klubbats. Jag fick gå hem och googla det. Expressen skrev om det dagen efter beslut tagit i januari, läs reportaget HÄR.

En favoritbild på oss.

Bra beslut enligt mig. Enligt oss. Skål!

PS: Verkar gälla Stockholm.

tisdag 20 juni 2017

Stöd bakåt för golvbjälklag (bygga trappa)

Bra note to self här: Så här ser golvet ut inuti, lager för lager. Spån mellan.

Söndagen bjöd på +29 grader i Tallkrogen. Varken jag eller min mamma är ett fan av att hänga i solen i den typen av värme så det var med stor tacksamhet som vi jobbade nere i min källare. Vi hänvisar till den icke-svenska sidan respektive icke befintliga svenska sidan hos oss. Nere i källaren var det något svalare, även om det var så varmt att det immades innanför skyddsglasögonen när vi jobbade :)

Distanser som jag borrat upp.

Det golvbjälklag som vi skulle sätta upp behövde stöd bakåt och inte bara nedåt eftersom det är en trappa vi ska montera mot den. Så jag borrade upp några distanser till de mötte den nivå där golvbjälklaget sedan skulle upp.

På millimetern. 

Det gäller alltså att mäta, mäta, mäta. Och sen kontrollmäta några gånger :) Att vara noggrann lönar sig.

Oklart vad jag plåtar här, men det ni kan titta på är kanske att vi fick upp den andra stolpen som bär upp golvbjälken. Den till höger i bild.

Golvbjälken vilar dels på en stolpe, den ni ser i bild ovan. Dels vilar den på muren och att pilla in bjälken i det tajta hålet den skulle in i tog en del tid och lirkande. Stabilt är det i alla fall. Den här trappan ska klara en karl på 100 kg.

Mami gillar att klättra på stege och på tempoära plankor. Det gör inte jag. Jag tror hon är någon slags ninja.

Vi hann med "smågrejer" också. Wow, vad bra det kändes. Mami tog loss alla lister som satt fast med 5-tumsspik (please, nybyggare! Ni hade då inget skitmaterial att bygga husen med!!!).

Jag hann spackla en massa skruvhål, skruvhuvuden och diverse oförklarliga hål i muren.

Rekommenderar damer att köpa snickarbyxor för just damer. Det är skärningen, inte färgen, som avgör om det är en dam- eller herrmodell. Dessa från Jula sitter uppe på mina höfter till skillnad från ett par med herr-skärning som skulle glida ned i backen. Bauhaus, där jag vanligtvis handlar, har typ inte en enda dammodell...Den här "nedre hallen" som en landar i när en gått ned från trappan kommer inredas med en grå, gosig heltäckningsmatta. Hela våningen ska ha samma matta förutom badrummet förstås.

Vad säger ni om färg på väggarna här? Köra en mjuk vit ton eller? Den gråa mattan kommer att "äta" mycket av det lilla ljus som kommer in här nere i källaren så det gäller att inte välja en allt för mörk färg, men kul att inte bara köra vitt.


Vet ni vad nästa steg är? Ja, det är faktiskt att montera ihop och sätta dit själva trappan :) 

måndag 19 juni 2017

Fin köksträdgård i GubbängenAtt komma hem från jobbet och byta till hemmakläder är som att bli frisläppt från fängelse, som att få andas igen. Okej, jag vet faktiskt inte hur det känns att bli frisläppt från kåken, men är rätt säker på att jag överdriver något. Ni hajar i alla fall är det är "fett nice". Som att typ gå på semester!

Oftast fascineras jag av att hon är Sveriges vackraste hund.
Ibland fascineras jag av att hon verkligen har chihuahua-korta ben.

Med polarna Caesar och Leo a.k.a. Brum-Brum.

Gubbis där min granne Thomas bor trivs hyresgästerna! Jag har berättat om den fina hönsgården och om det stora växthuset. Folk dekorerar utanför sina portar och nyttjar utemöblerna med grillkvällar.

Av den anledningen gillar jag att promenera där. Det finns själ, liv och personlighet.


På en promenad passerade jag en köksträdgård där en man höll på att sätta upp staket runt. Jag antar att det är för att skydda från rådjuren. Det kryllar av rådjur skogspartiet mellan Gubbis och Tallis.


Jättemysigt och fint. Så skulle jag också gjort om det passat runt mina odlingskragar, men det tycker jag inte att det gör eftersom tjuvar då skulle kunna klättra upp och glo in genom mina fönster.


En sak som är anmärkningsvärd här är att staketet är impregnerat. Impregnering är gift. Giftet rinner ned i jorden, samma jord som du sedan odlar mat i. Du kommer äta giftet.

Jag fick ju tipset om att olja med rå linolja för att skydda obehandlat trä. Tipsar vidare.

lördag 17 juni 2017

Spontpanel helt klar (bygga trappa)Hur fint blir det inte? Ja, jag lyfte inte ett finger. Jag var på jobbet när Lasse kom över och satte upp den sista spontpanelen. Jag kom hem till denna vackra vy.


Nästa steg blir att få upp golvbjälklaget precis under första steget. Snart därefter ska själva trappan monteras, men vi behöver nog vara ett gäng för detta.

Min lilla tjej Svea och jag.

torsdag 15 juni 2017

Rätt spont inhandlad

Ser ni?? Lättnaden i mitt ansikte. 

Jag drog till mitt andra hem Bauhaus med en spillbit av sponten vi satte upp hemma och jaaaaaa!!!! Samma spont fanns hos dem. Var seriöst nervous in the service över att de inte skulle ha det i sitt sortiment. 

Det är som att jag kan andas igen.

Idag fortsätter vi.

Note to self och tips till er: Öppna förpackningarna och dubbelkolla att det ni köper är rätt. Grejer kan ligga på fel hyllor :)

onsdag 14 juni 2017

Öppningsmått vs. karmyttermått

Vackra Svea framför mina +80 år gamla fönster med munblåst glas.

Jag har alltid fascinerats av att folk lyckas felbeställa fönster i så stor utsträckning. Ja, hur vet jag detta då? Jag är ju en Blocket-superjunkie av rang och har alla möjliga bevakningar där, bland annat fönster. Ganska ofta säljs splitternya fönster (och dörrar!) med anledning av just felbeställning.

Nu fattar jag äntligen. I tidningen Gör Det Själv läste jag att folk tar fel på öppningsmått och karmyttermått (här). 10-15 mm mån måste ju lämnas för att få det rakt.

Jag följer ju HalmfridInsta (mindre aktiva på bloggen, tyvärr) som bygger sitt hus från scratch. De tjänade ju en massa på att köpa helt nya fönster och dörrar via Blocket eftersom de kunde anpassa öppningen efter befintliga fönster. Smart och miljövänligt!