torsdag 15 mars 2018

Videos samarbeten Motts och Arla Drickkvarg

Eftersom vi alla är ganska sega så här års, låt mig pigga upp med några modelljobb som mina händer och armar gjorde i fjol.

Vi börjar med högerhanden:Och här kommer vänster hand med tillhörande arm:Fler samarbeten och kontaktinfo finnes HÄR.

onsdag 14 mars 2018

Byggt skräddarsydd hylla i garderob under trappan

Älskar min krysslaser från gröna Bosch.

Så satte jag igång med ett mindre projekt i garderoben under trappan, nu när golvet där är lagt. Projektet var att sätta upp ett enda stort hyllplan. Det skulle måttas och sågas så att planet kunde ligga på flera bärpunkter runt om. Så ja, lite av en utmaning ändå.

Förebild. Tomt.

Furuplank från när vi tog upp golvlagren sågade jag till som "konsoler". Rejäla skruvar.

Hyllplanet skulle ligga på bärpunkter som jag fäste i reglarna runt om - inte i själva trappan. Den vill jag ska kunna röra på sig när någon går i trappen.

Måtta flera gånger.

Jag har lärt mig att en inte ska knussla till det. Först tänkte jag göra alla skärningar med sticksågen, men jag körde faktiskt allt för hand med min fogsvans från Bahco Superior Cut. Med den är det lätt att såga rakt plus att ansträngning de facto är träning eller åtminstone vardagsmotion - och all vardagsmotion bidrar till ett hälsosamt liv!

Tillåt mig ta tillfället i akt och påminna mig om detta inlägg från bloggen sommaren 2016 som sammanfattar en studie i hur mycket du bör vardagsmotionera för att maximalt minska risken för livssjukdomar.

Herregud, vad bra det blev.

Jag hade fått en skrivbordsskiva via en lokal grupp. Den är från IKEA, Galant. Den använde jag till detta projekt!

Vill meddela att den ändå var ganska hård att såga i. Inte massiv, men inte porös som typ köksluckor är.

Sitter som en smäck. Vilken fröjd.

Att jag inte täckte väggarna under trappan med spånten är det många som reagerat på. Jag har hela TRE mycket starka argument för detta:

1. Jag ville att ytterväggarna ska kunna andas så bra det går.
2. Spånten var inte i närheten av billig eftersom den var färdiglackad.
3. Reglarna är djupa och som ni ser på bilden ovan så finns det mer förvaringsyta att nyttja när jag inte klädde in allt.

Totalt sex stödpunkter runt om har den stora hyllan.

In under här kommer resväskorna få en bra plats.

På ena sidan fanns inga reglar att fästa bärpunkter i så här sågade jag till två reglar som hyllplanet ligger på .

Utifrån.

måndag 12 mars 2018

Golv i trappgarderoben

Förebild.

Det har då varit en seg tid. Jag märker det på vänner och även andra hundägare på tur. Dagarna är märkbart längre då vi är på väg mot vår och all snö hjälper till att ljusa upp omgivningen trots mulet. Men vi får inte riktigt något solljus :( Jag är inte trött, jag är inte nere - bara besvärande seeeeeeg. Jag har inte orkat ta mig an något alls annat än sociala sammanslutningar.

Jag har varit så seg att jag inte ens orkat lägga upp ett blogginlägg om en mindre bedrift nere i källaren: Jag har lagt golv i garderoben under trappen.

Visst ser det lite trevligare än med det dammiga betonggolvet?

Klickgolvet och det mjuka en lägger under fick jag som sagt via en lokal FB-grupp, se tidigare inlägg HÄR. Två paket från Ikea räckte till denna och den andra garderoben i länken.

Igår fick jag ett uns av energi och satte igång med nästa projekt här inne; hyllplan (vet ej antal än).

Mys på syjunta hemma hos Lama.

Hoppas solen kikar fram snart...

fredag 9 mars 2018

Leverans av friggebod

Alice frös och somnade i min mänskliga kokong en hel timma.

Min närvaro på bloggen är låg just nu - precis som min energi. Jag mår topp, men kommer mig inte för något alls. Har därför inte mycket "villa-livigt" att berätta om :)Däremot kan jag berätta om en av denna dags händelser; leverans av friggeboden jag köpt. Den var på kampanj i hela februari hos både Byggmax och Bygghemma. Priset var så lågt som 22 lax istället för 40.

Framför allt är det en av få prefabricerade bodar som har de perfekta måtten för platsen jag vill att den senare ska stå på. Vi har ju så små tomter här i Tallis så proportionera är viktiga om en vill att det ska se snyggt ut.Detta blir två förråd i en friggebod med separata värmeförrådsdörrar. Golvet ska isoleras.Det blir en liten snickerboa (hashtag life goal) och ett stort förråd.

Sista kollin på plats.

Två kollin kan stå med tillsyn utomhus upp till fem år(!), men dörrarna bör ställas inomhus eller under tak och utan risk för fukt underifrån så snart som möjligt. Det är bra att veta.

Saga 15-2 från Trähuset Tyresö.

torsdag 1 mars 2018

Testar kyrkans matGranne Karin har pratat om att kyrkan har ekologiska luncher och middagar på fasta dagar ett bra tag. Igår passade vi äntligen på/lyckades vi pricka in ett besök där.Söderledskyrkan har många salar och rum i anslutning till kyrkorummet. Det var i Hökarängssalen som middagen serverades, en större, lite aulaliknande sal med upphöjd scen.

Det gick att betala med Swish! Tur, för jag tänkte faktiskt inte ens tanken på att ha med kontanter. Vuxna betalar 50 kr och barn 25. Sallad, bröd och smör samt kaffe/te ingick.

Middagen, som serveras onsdagar mellan 16.30-18.00, var välbesökt och åldrarna varierande från vår ålder upp till riktigt gammal pensionär. Ingen föranmälan krävs, det är bara att dyka upp.

Läs mer om Farstakyrkornas luncher och middagar HÄR.

Kyckling- respektive quorngryta med couscous. Mycket gott.

Vi satt och pratade en del med en ung man (svårt med ålder, men vi tror han var yngre än oss) om olika smultronställen i Söderort/Tyresö och fick en massa tips. Supermysigt är det att ta del av saker som händer i kyrkan!


PS. Det kändes märkligt att fotografera salen med äldre människor under middagen så inga bilder på den mysiga miljön.

måndag 26 februari 2018

Granne hämtar kvistar

Vilken dag igår: Förutom att Tommy, min personliga tekniker, spontant ville ta en cyklingstur hem till mig i Enskede och fixa med mitt surroundsystem och min internet-extender så att de båda numer funkar så kom en granne hit och hämtade alla kvistar på min tomt!

Motsvarande tre sådana här massor hämtade grannen till sina kaniner.

Okej, låt mig ta det från början. Det var i början av november som en arborist var här och tog hand om mina tre äppelträd (jag har numer bara tre, ju). Eftersom jag inte lyckats ta hand om dem på flera år så var de minst sagt vildvuxna och det var kopiösa mängder kvistar låg på tomten när han var klar.

Det blev vinter ganska snart därefter så har jag inte orkat stå på tomten med kvistkvarnen (som ju är ganska långsam), så de har legat där och sett stökiga ut. Anledningen att jag inte beställde bortforsling av kvistarna av arboristen är för att priset för den tjänsten blir oproportionerligt dyr i jämförelse med själva arbetet på träden; 1.500 :- skulle det landa på. Och då kan jag ju lika gärna kvarna ned dem och dessutom få näring till min tomt.

I november när arboristen var klar. Svårt att se alla kvistar på marken, men jag gjorde ett försök att fota ändå.

Men så i en lokal grupp så var en man som eftersökte kvistar till sina kaniner - eller kanske hans barns kaniner. Tydligen äter kaninerna barken och de äter mycket av det!

Vilken win-win för inte finns det många som har kvistar på folks tomter så här års, inte. Jag skänker hellre kvistarna än sparar dem till i vår så jag släpade med gott mod kvistar igår i mer än 1,5 timma som grannen klippte och lastade på sin kärra och körde hem i några rundor.

Det arbetspasset känns idag i rygg, axlar och armar. Och rygg. Alltså ännu en win eftersom varje träningspass gör dig friskare :)

onsdag 21 februari 2018

Synkat löp

Bild från damernas höglöp sommaren 2016 på Öland.

När Alice kom till oss i slutet av december 2013 hade Svea precis avslutat sitt löp. Alice däremot var i startskottet av sitt förlöp vilket var lite kymigt och otacksamt. Tikar kan precis som vi människor påverkas av hormoner och bli PMS:iga. Inte nog med att hanar blir alldeles till sig på promenaderna kan faktiskt andra tikar störas av en löpande tiks lukt.

Det lustiga var att nästa löp de hade så skiljde det sig bara två istället för fyra veckor. Och löpet efter det så var de helt i synk! Nu för tiden är de oftast i relativ synk, plus/minus någon vecka så där.

Så precis som människohonor (som inte äter p-medel) så kan även tikar synka sin mens - hur ball är inte naturen, så säg!