onsdag 19 juli 2017

Diverse grejer med trappbygget (bygga trappa)

Precis innan svarta moln drog in och himlen öppnade sig.

I helgen var päronen här igen. Träningsvärken från denna dag kändes kändes länge efter.

På bilden ovan har Mami påbörjat att justera höjden på det tillagda steget. Jag hade ju mätt jättenoga och kommit fram till att den ena sidan skulle höjas med 8 mm. Men icke!!! Väl på plats upptäcker jag att trappan nedtill är rak, men upptill har den rest sig snett. Det gick inte an så vi fick ta ut den (det är tungt att lyfta trappa även om bara 2 mm) och såga den rakt.

Fin, va? Kvistigare än övriga trappan så den kanske blir vit någon gång i framtiden.

När vi fick in den igen så satt den som en smäck!


Lasse jobbade med att sätta spont på de sista ställena (för nu). Dels på bilden ovan och så bilden nedan. Den nedan var pillig! Det tog typ hela dagen, men nu är det svåraste partiet klart.

Hur snyggt???



Vi satte in det enda sättsteget som fanns. Pilligt eftersom vi gjorde detta efter att trappan var monterad. Men vi fick in den ganska snabbt ändå eftersom Mami gjorde det. Hon kan pilla och trixa.

Notera hur fint trappan gifter sig med golvet, dvs höjdmässigt. Som Mami med den tidvis klena svenskan säger: "Det här är gjort av propps!" Hon försöker säga "proffs".


Jag och Mami tog tag i hålet med spån. Hålet kommer från att jag ångrade mig. Haha! En del kan tro att det skulle ge ångest, men nej. Det är bara att sätta igen. Ovanpå kommer skohylla vara när allt är klart så att ekparketten fattas kommer inte synas.

På bilden ovan reglade vi. Riktigt pilligt.


Sen satte vi på MDF-skivor. Mellanrummen är för att skivorna var så breda och det funkar fint så här.


Sista grejen vi orkade innan vi lade av så sent som framåt 20-tiden (ja, ni ser kvällssolen kika in) var att sätta dit gips. Nej, det är inte golvgips utan vanligt för vägg. Som ungdomarna skulle säga: "Orka bry sig." Ingen ska som sagt stå på detta. 

Inte illa va? Nu är verkligen the hard part avklarat. En vägg ska upp här och det är högt med tanke på att det nu är ett hål i trappan. Tyvärr också en hard part, men sen mest ytskikt-grejer.

1 kommentar: