fredag 31 juli 2015

En bantad hund

(Bilder från husbilssemestern)

Jag vägde den stora damen igår. När jag tog Svea för mindre än två år sedan var hon bra stadig och bastant. Hon var rent ut sagt överviktig och låg på 5,6 kg! Veterinären rekommenderade att hon skulle ned till åtminstone 5,0... Dit kom vi i våras och det kändes ju toppen.

Men så fick Svea för sig att hon inte skulle äta viss mat jag serverade. Hon åt ibland, men det var dramatiskt mindre än normalt (alltså mer sällan). Det sammanföll inte med någon eventuellt skendräktighet och det gällde inte all mat.

Igår visade vågen 4,7 kg (nästan ett helt kilo mindre än när jag fick henne). Det syns på henne att hon är mer slimmad och lyckligtvis är detta ingen konstig vikt på en hund i hennes storlek. Hon skulle faktiskt kunna gå ned till 4,5, men det är ju aldrig kul när det inte var på mattes initiativ...

(Ett gömt kalkbrott i Bergslagen)

torsdag 30 juli 2015

Kur mot bladlöss

(Fullt med bladlöss på grenarna)

Det visade sig att hela min fläder var täckt med bladlöss. EUUWWW!!!

Men jag googlade upp en enkel kur att bli av med dem och ja - det är inte alls svårt.


Du tager följande och blandar ihop:

  • 4dl vatten
  • 1 dl grönsåpa
  • 0,5 msk T-röd


Sen sprayar du blandningen 3 ggr med en veckas mellanrum. Jag har vid detta laget hunnit spraya en (rejäl gång) på flädern och redan är majoriteten löss döda. Men jag ser att några rackare går omkring och det är väl lite som med hårlöss, mjölbaggar och annat krafs som lägger ägg; de kläcks efter att du trott du fått död på allt. Därav en veckas mellanrum mellan duscharna.

(En gammal bild på när jag sitter bredvid flädern...)

En inflikning: Jag hade ingen T-röd och kom aldrig iväg att handla det heller så jag tog en msk av någon kemisk avfettning på flaska till bilen som jag hittade i huset. Den hade en sådan där varning på sig att den var hälsovådlig (du ska alltså inte ta sådan där biologisk avfettning som är baserad på citrus :)). Det verkar funka finemang!

onsdag 29 juli 2015

Välter grejer på kyrkogården


Det har hänt innan. Morgon efter fredag eller lördag natt så har någon/några roat sig med att välta grejer på Skogskyrkogården. Bildkollaget ovan är från i lördags morse när vi promenerade genom Judiska Begravningsplatsen. Ganska harmlöst så länge inga gravstenar välts, men ändå...

(Svea tells it like it is)


tisdag 28 juli 2015

Nytt namn på Bloggen: Lattematte

(Trädgården)

Jag fick feeling och bytte vips namn på bloggen! Från Foppatoffla till Lattematte. Foppatoffla fick den heta när jag öppnade bloggen september 2012 (herregud, vad längesedan) för att det hade med villa att göra. Well, foppatoffla har iaf inte med en innerstadslägenhet att göra, det kan ni åtminstone hålla med om.

Typ ett år senare skaffade jag hund vilket förändrade livet och livsstilen dramatiskt. Så Lattematte är ju inte helt ologiskt.

Annars är inget förändrat här :) Bloggen handlar fortfarande om villaliv, Söderort, hundarna, renovering och hobbysnickeri.

Fin retro-kastrull


Visst är den fin?! Jag hittade den på en stor loppis i Fellingsbrohusbilssemestern. Allt kostade 10 kronor där och även denna pärla.


Den är inte bara fin - jag behövde faktiskt en till kastrull också.

(Kastrullen på senaste syjuntan hemma i Tallis nu i veckan)

(Solen sken och vi grillade)

Brödrosten kommer från ColineClas Ohlson (finns ej i sortimentet längre) och kostade jättelite. Jag minns alltså inte. Vattenkokaren är från Lagerhaus och kostade typ 799:- men har också utgått. Sorry.

måndag 27 juli 2015

Byggt en hylla till miniförrådet


Det är lite lustigt att jag bara kan strosa runt lite i huset eller på tomten och vips hitta material som passar perfekt till det jag är ute efter. I fredags fick jag feeling att snickra ihop en enklare hylla till mitt nya uteförråd. Nere i garaget fanns några hyllplan som stod lutade mot väggen och som jag inte tänkt behålla. De var perfekta i djup (så att jag slipper såga på längden - har inga bra verktyg för det) så jag plockade upp dem till trädgården.



Jag jobbade bara med spik. Inga skruvar alls. För att kompensera med stabilitet så fick den övre hyllan en planka mellan benen.

Med den undre hyllan struntade jag i detta så benen placerades längst ut och själva hyllan kan inte vingla så mycket då den är bara några få centimeter smalare än utrymmet. Väggarna blir ett automatiskt stöd.

(Klar)

De två hyllplanen sitter inte ihop! Tanken är att det skulle vara lättare att få in hyllan i det trånga utrymmet då själva öppningen är smalare i bredd än själva utrymmet. Visst var det en del vrida och vända på dem innan de kom på plats.

(Bakifrån)


(På plats)

Det är ett litet utrymme detta; knappt en kubik, men oh så mycket en kan förvara här.

Hyllans bredd är 86 cm, höjderna är cirka 40 cm (den undre) respektive 34 cm (den övre). Djupet var cirka 28 cm.


Här finns inget av värde för en tjuv och inte heller fuktkänsliga grejer. Borstar, hinkar, olika typer av rengöring...

Sedan kommer utrymmet behöva någon enklare typ av lucka.

(Svea ligger och njuter på tomten)

lördag 25 juli 2015

Verktyg att plocka sniglar med

(En vanlig kökspincett av plast)

Nu gör jag det. Nu tar jag ut den här röda plastpincetten ur köket och ut i trädgården. Den blir perfekt att plocka (och döda) mördarsniglar med.

Tag en plastpåsen och häll i lite salt. Plocka sniglarna och lägg dem i påsen. Så fort dem nuddar saltet börjar det fräta på dem och de dör. Salta ned i påsen med jämna mellanrum allt eftersom att påsen fylls med sniglar. Knyt noga ihop påsen av död. Släng in the trash.

(Ibland är det nästan lite sommar!)

HÄR finns ett gäng andra bra tips på hur en mördar mördarsniglarna (från Vi i Villa).

fredag 24 juli 2015

När hunden inte kan säga till

(Bild från Karl o Kristinas i Pungpinan i helgen)

Det gör lite ont i hjärtat när hunden helt plötsligt hoppar ned på rosa mattan och spyr upp gårdagens mat. Svea gjorde det i morse och min första tanke är ju: "Har hon mått dåligt sedan igår eftermiddag?!?"

Stackars tjej. Men direkt efter verkade hon superpigg igen.

torsdag 23 juli 2015

Bowling i Årsta


Jag hade ingen aning om att det fanns en bowlinghall i Årsta. Den ligger vid Värmdö Gymnasium precis vid Gullmars tubstation. New Bowl heter det och är ett ganska opretentiöst ställe. Det finns servering och du kan dricka öl samtidigt som du spelar, men disco är det inte. Det är upplyst och jag tror det är ett sådan ställe som entusiaster träffas på. Ni vet dem som organiserat sig och faktiskt är lite duktiga. Det var iaf ett sådan gäng där som hade med sig sina egna klot.

(Skräcken i hennes blick)

(Ja, vad håller jag med)

(Konstig pose, jag vet)


HÄR är New Bowls hemsida.

onsdag 22 juli 2015

Skyfflar jord till Sarajevo-hålet


(Jag kallar det Sarajevo-hålet)

Ja, det kanske var i några år sedan som det var krig i fd. Jugoslavien så att Sarajevo kanske inte ser så dumt ut idag. Men jag har kommit att kalla min gamla uppfart för Sarajevo-hålet och refererar då till att det ser ut som en krigszon.

Stödmuren runt garagedörren är helt klar sedan flera veckor och det är nu dags att fylla igen hålet som gamla nedfarten skapat.


På framsidan av huset har en sträng jord förvarats ända sedan augusti i fjol. Det är den överblivna jorden från dräneringen. Det blir alltid jord över efter en grävt upp runt huset och bytt dräneringsskydd. Jag var smart och sparade min istället för att forsla bort den. Jag visste att jag skulle göra detta med garagenedfarten.

(Springer med stenbumlingar)

Så i slutet av juni, ni vet de där dagarna när det faktiskt var sommar och kanske lite för varmt för att jobba utomhus, så kom Hanna och hennes nya kille Nicklas hit till Enskede och skyfflade jord med mig. Det var ett svettigt och tungt jobb som vi kom knappt halvvägs med på ett par timmar. Sen åt vi lunch och drack öl :)

(Jordsträngen framför huset)

(Mami)

Vid ett senare tillfälle, nu i juli när temperaturen är betydligt svalare, var Mami här och hjälpte mig med en ganska stor del. När vi var klara återstår nu cirka 1,5 meter av strängen. Jag kommer att behöva flera kubik fyllnad när hela strängen är förflyttad. Jord sjunker ihop och packas av regn, tyngdlag och tid. Jag räknar med minst ett år.

På framsidan kommer jag, så snart jorden är borta, kunna så gräs. varje steg framåt är så vansinnigt tillfredställande. Waaah!

tisdag 21 juli 2015

Hundar och barn


(Ett upptränat barn och en trygg hund)

Barn blir tokiga i små, söta hundar och det inkluderar även mina stjärnskott! De vill så klart klappa, men så enkelt tycker inte jag att det är. Människan är överlägsen hunden, men jag tycker nog inte att barn hanterar detta och därför helt enkelt inte är det. Alltså överlägsna. De är faktiskt rätt underlägsna, till och med mina små papihuahour.

Med främmande barn som kommer fram som frågar om de får klappa brukar jag svara att det får bero på hundarna. De får sätta sig ned en meter bort och se om hundarna vill komma fram. Oftast vill hundarna inte det. Och då är det så. Jag brukar be dem vinka så är de oftast nöjda med det. En del är tillräckligt stora för att ifrågasätta, men det är jag som bestämmer över mina hundar. Sorry.

Med systersonen HK har jag varit stenhård. Jag har instruerat honom i hur han ska möta hundarna; avvaktande, låta dem komma till honom, klappa medhårs på rumpan och inte huvudet och inte trycka upp sitt ansikte i deras. Detta har lett till att hundarna blir superglada när de träffar honom! De vet att detta inte är någon som kommer att kräva en massa av dem eller dra i öronen. De springer fram och ställer sig på bakbenen vilket för en liten herre som HK innebär att de får framtassarna i nyllet likt vi skulle möta en grand danois som stegrar. Men han står stilla och låter de uttrycka sin glädje.

Men BK, lilltjejen som bara är drygt 1 år, har jag faktiskt helt uteslutet att hon får interagera närmare än några decimeter. Hon får titta på dem och hon får vinka. Men klappa får hon vänta med till 2017 då hon fyller 3 :) Hon är tokig i hundar och blir så glad när de kommer. Men när hon snubblar sig fram för att ta på dem, brukar jag myndigt säga: "App, app, app! 2017, Bonnie. 2017."

(Flickebarnet står alldeles för nära hunden!)

(Alice och Svea)

måndag 20 juli 2015

Testar: Cevicherian i Hökis

(Öl! Mat!)

Cevicherian i Hökarängen är ganska omskriven i media och jag har inte alls hunnit dit för att testa om den är så bra som det sägs. Den stänger nämligen varje sommar vilket jag antar är himla smart. På sommaren går en inte på restaurang utan det är grillning i trädgården eller resor som gäller.

Men i år hann jag dit innan de klappade igen för säsongen. Det var jag och Gubbängs-kompisen Thomas som var där. Vi hade pratat om den, men ingen av oss hade varit där.

(ok, en seriös bild)

De har inte många alternativ på menyn - det gillar vi! Det fanns förätt men jag minns inte vad. Huvudrätterna var helt enkelt ceviche pesco (bara fisk) och ceviche mixto (fisk & skaldjur). Vi tog en av varje.

(Små portioner. En får inte vara för hungrig)

Och vilken smakfest!! Wow. Ceviche kommer aldrig vara tillräckligt bra igen om den inte upplevs här. Tillsammans med den beska ölen blev smakkombinationen helt otroligt. Och det var så mycket vitlök och chili. Mums!

Servisen är opretentiös. Du får kolla på en stor griffeltavla, här får du ingen egen meny i handen och med tanke på att de har ganska få alternativ så funkar väl det. Helt stället är nedtonat. Det finns en uteservering där du inte kan boka bord och där det troligen kommer att vara fullt trots att den ligger i skuggan.

(Jaipur var lite godare, tyckte vi båda)

Cevicherians hemsida hittar du HÄR och DETTA är en recension av Smakrådet hos Allt om Stockholm.

lördag 18 juli 2015

Lagt stenplattor under veranda

(Semester-damen)

Om jag slutat blogga? Absolut inte! Jag har bara totalt kommit av mig då jag gick på semester och slutade sitta vid datorn - vilket egentligen är ganska bra, va? Förutom att bloggen fått stå tillbaka. Det betyder dock inte att villalivet inte fortsatt.

(Stenplattor jag ärvt med huset)

Jag har hunnit vara ute på vägen i husbil och sett en massa av mitten-Sverige. Men jag har också hunnit en massa på hemmaplan. Att vädret suger gör det bara mer mysigt och behagligt att jobba i trädgården. Förra sommaren när det var konstant 32 grader var ju vidrigt!

I veckan var Lama här och hjälpte mig med stenplattorna som jag länge velat få in under verandan.


Här är det inte så viktigt att få plattorna i nivå eftersom de ändå ligger under verandan. Jag är mest glad att "sandlådan" som katterna använder som toalett numer är täckt! Varför? Ja, bajset är så klart äckligt, men mina pälsdamer äter ju kattbajs. Don't ask me why...


Ja. Den yttersta raden plattorn lutar något utåt. Det är lika oplanerat som perfekt - då rinner allt regnvatten ut från huset och inte tvärtom.

(Stark och stolt!)

Här under var det en massa bråte som jag fick med huset som var ett dödsbo när jag köpte det. Supernajs känsla att det är utrensat. Plankorna blir så klart kvar. Dem är ju bra att ha!

Små steg. Det är receptet till att få saker gjorda :)

fredag 3 juli 2015

Byta tapp till vattentunnan

(Helt paj)

Tunnan som jag först inte ens visste vad det var och numer fått på plats! När jag skulle börja tappa (regn)vatten ur den för första gången så började tappkranen i vit plast sakt gå sönder. Den var helt torr av solen och vädret. På bilden finns inte något av vredet kvar.

(Bortskruvad)

Jula var det enda ställe jag kunde hitta en tapp hos. Iaf via internet.

Det är en Gardena och kostar bara 79:- Hittas på deras sajt HÄR.

Jag har ingen aning om var min tunna kommer från, men kranen passade perfekt. Det var bara att skruva loss den gamla och sen skruva den den nya. Superduper-enkelt.


(Nya kranen på plats)

(Vita etiketten regnar bort med tiden)